Dlaczego grodzie przeciwpożarowe?


Mimo korzystania okapów z filtrami, na całej długości kanałów odciągowych przez cały czas ich eksploatacji systematycznie osadzają się opary tłuszczów, olejów itp. Ustanawiają one materiał o dużej podatności na zapalenie. W razie powstania pożaru w kuchni mogą błyskawicznie rozprzestrzenić ogień na cały budynek.

W razie wybuchu pożaru w innych pomieszczeniach, przez które przechodzą kanały odciągowe, może dojść do ich rozszczelnienia, zapalenia się osadzonych tłuszczów i w konsekwencji przeniesienia ognia do innych stref. Zagrożenie to jest szczególnie duże w nowoczesnych centrach handlowych lub obiektach hotelowych z wieloma restauracjami, barami itp., gdzie kuchenne kanały odciągowe przechodzą przez wiele innych pomieszczeń, w tym przestrzenie o dużym zagęszczeniu ludzi (klientów, gości, itp.).


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *