Jak zbudowana jest płyta warstwowa?


Płyty warstwowe zbudowane są z rdzenia oraz okładziny zewnętrznej w postaci odpowiedniej blachy stalowej. Wypełnienie stanowi styropian, wełna mineralna oraz pianka poliuretanowa. Wykorzystanie płyt nie wymaga dodatkowego ocieplania, co pozwala na optymalne wykorzystanie powierzchni obiektu.

Płyty warstwowe są idealnym materiałem do budowy małych obiektów gastronomicznych. Spełniają one wymagania zawarte w przepisach budowlanych oraz zapewniają bezpieczeństwo i sztywność całej konstrukcji. Przede wszystkim płyty warstwowe gwarantują wysoką izolacyjność cieplną. W zimie chronią przed utratą ciepła z pomieszczenia, natomiast latem izolują przed upałami i nagrzewaniem się obiektu.

Budowa płyty warstwowej

Z jednej strony, okładzina płyty obornickiej jest pokryta blachą gładką, z drugiej strony blacha posiada przetłoczenia profilowane. Blachy ocynkowane wyposażone są również w dodatkowe powłoki organiczne. W ten sposób konstrukcja zabezpieczona jest przed korozją.

Płyty dachowe i ścienne 

Płyty dachowe i ścienne wykorzystywane są do docieplania obiektów przemysłowych jak i prywatnych. Dwustronna blacha, z której zbudowane są płyty warstwowe pozwala na szybki i sprawny montaż płyt. Płyty w obudowie z dwustronnej blachy można bez problemu układać w płaszczyźnie pionowej i poziomej. Zastosowanie odpowiednich parametrów w przypadku płyt ściennych i dachowych pozwoli uniknąć inwestorom strat ciepła wewnątrz obiektu. Izolacyjność termiczna, szczelność, a także stopień w jakim nasiąka materiał to ważne z punktu widzenia budowy obiektu parametry. 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *